Včelie produkty

 

Priame

 Včelí jed

Je sekrét jedovej žľazy samíc včely medonosnej. Včelí jed je číra koloidná tekutina chyrakteristickej vône a horkokyslej chuti, sušený je okrovožltý kryštalický prášok. Včelí jed je zložitá zmes rôznych chemických látok:  obsahuje - bielkoviny, enzýmy, bioamíny, aminokyseliny, cukry, fosfolipídy, prchavé látky.

Včelí jed môže vyvolávať silné alergické reakcie.

Včelí jed sa môže aplikovať len pod dohľadom lekra ( okrem masti).

Včelí jed má protizápalové účinky a používa sa pri liečbe artritíd, ďalej pri liečbe roztrúsenej sklerózy, epilepsie, chronickej bolesti, migrény.

Liečivé účinky jedu:

Včelí jed sa používa vo forme masti, injekcii a taktiež bezprostredných injekcii - včelích žihadiel, ktoré sú považované za najúčinnejšie. Priame pichnutie žihadiel sa aplikuje najčastejšie na končatiny chorého. Týmto spôsobom sa úspešne lieči artritída, reumatizmus a reumatické zápaly, krvné zrazeniny a tiež astma a choroby spojené s vysokým krvným tlakom.

Masť so včelím jedom je možné si zakúpiť aj v našom internetovom obchode -http://www.stolmaj.sk/?81,masť-s-apisinom-20-g

 

 

 

 

 

 

Vosk

Je vylučovaný žľaznatým epitelom včiel robotníc vo forme voskových šupiniek. Vosk je plastická tvárna inertná látka, viskozita a pevnosť vosku sa menia s teplotou, je vo vode nerozpustný.

Vosk obsahuje viac ako 280 látok: uhľovodíky, alkylestery mastných kyselín, voľné kyseliny, proteíny.

Vosk má využitie: vo farmácii a kozmetike - masťové základy, v priemysle - impregnačná látka, výroba sviečok, náterové laky, štepárske vosky, elektrotechnika, textil - batikovanie.

Účinky vosku:

Prírodný vosk sa pri destilácii mení na olej zázračnej sily. Je to liek skôr bohov ako ľudský, pretože pri poraneniach alebo vnútorných ochoreniach pôsobí zázračne.

Včelí vosk je bohatý na vitamín A. 100 g plastového vosku obsahuje 4096 medzinárodných jednotiek vitamínu A - a na porovnanie 100 g hovädzieho mäsa obsahuje len 60 medzinárodných jednotiek vitamínu A.

Pri použití preparátu obsahujúci včelí vosk sa pokožka stáva mäkkou a hebkou. Vosk, hlavne biely je súčasťou výživných, vyskoznych, očisťujúcich a bieliacich krémov a pleťových masiek. Je to výborná, veľmi účinná látka na zahusťovanie mnohých kozmetických prípravkov.

Odporúča sa prežúvanie včelieho vosku s medom a to hlavne pri zápaloch dutiny čelnej a pri sennej nádche. Chorým sa odporúča každú hodinu 15 minút prežúvať pol kávovej lyžičky odviečkovancov, získaných pri odviečkovaní včelích plastov s medom.

Prežúvanie včelieho vosku má viacero účinkov, napr. aktivuje vorbu slín a žalúdočných štiav, mechanicky čistí zuby od zubného kameňa a nikotínového povlaku u fajčiarov.

 

V našom internetovom obchode nájdete zubnú pastu s propolisom http://www.stolmaj.sk/?213,zubná-pasta-s-propolisom-75-g , ktorá obsahuje aj včelí vosk a pôsobí priaznivo proti paradentóze.

 

 

 

 

 

 

Materská kašička

Je kŕmna kašička, ktorú vylučujú robotnice včely medonosnej a kŕmia ňou plod larvy budúcej včelej matky. Materská kašička je homogénna kašovitá hmota, smotanovobielej farby, charakteristickej arómy a kyslej chuti.

Materská kašička obsahuje: vodu, proteíny, voľné aminokyseliny, enzýmy, mastné kyseliny, cukry, tuky, vitamíny

Materská kašička

-zvyšuje životnú silu a celkovo zlepšuje psychický stav

-má výrazne protivírusové účinky

-má antibiotické účinky

-zlepšuje využitie vápnika v organizme a tak tlmí rozvoj osteoporózy

-zlepšuje činnosť srdca

-má veľké využitie v kozmetike

Materská kašička sa neodporúča úžívať tehotným ženám a deťom.

Med s materskou kašičkou:

Materská kašička je citlivá látka, ktorá podlieha rýchlemu rozkladu, preto je dobré konzervovať ju medom, v ideálnom pomere 2 g materskéj kašičky na 250 g medu. Vhodné je použiť medy, ktoré rýchlejšie kryštalizujú a majú nízky obsah vody ( menej ako 16 % ), pretože čerstvá materská kašička má pomerne vysoký obsah vody a v tekutých a riedkych medoch zvykne vyplávať na povrch. Túto zmes uchováme na chladnom a tmavom mieste a konzumujeme z nej jednu kávovú lyžičku dvakrát denne. Materskú kašičku môžme taktiež rozpustiť v liehu, pridať lyžicu medu a z toho " likéru " si dopriať dvakrát denne jednu polievkovú lyžicu. Užívanie materskej kašičky sa pozitívne prejavilo hlavne u osôb s vysokým albo nízkym krvným tlakom, kde sa pri pravidelnom užívaní tlak upravil na normálnu úroveň a znížila sa vysoká hodnota cholesterolu v krvi.

Veľmi dobré výsledky sú aj pri liečbe astmy pomocou kašičky. Chorým sa podáva nalačno jedna lyžička medu zmiešaná s materskou kašičkou.

V našom internetovom obchode si môžte zakúpiť -  Pleťový krém s materskou kašičkou http://www.stolmaj.sk/?239,krém-s-materskou-kašičkou-50-g


Nepriame

 

 

Med

Sladká hmota prírodného charakteru, ktorú včely medonosné vytvárajú z nektáru alebo medovice, obohacujú výlučkami svojích žliaz, zahusťujú a uskladňujú v plastoch. Med je poživatina vhodná na ľudský konzum bez ďalšieho technologického spracovania a patrí medzi funkčné potraviny. Med  podľa pôvodu vzniku delíme na nektárový a medovicový.

Med podľa spracovania môže byť: vytočený, lisovaný, vykvapkávaný, pastovaný alebo plástočkový.

Kryštalizácia medu:

Často sa vyskytuje otázka na pravosť medu, obvykle v súvislosti s kryštalizáciou. Proces kryštalizácie medu je bežný u všetkých druhov medu s vyšším obsahom glukózy, preto medy lipové, repkové, ďatelinové, medovicové a vresové po určitej dobe skryštalizujú, zatiaľ čo jednodruhový med agátový s vyšším obsahom fruktózy skryštalizuje až po 2 a viac rokoch.

Farba medu:

Tekuté medy sa farebne líšia podľa botanického pôvodu. Farba medov sa v škále odtieňov od vodovojasnej až po tmavoolivovozelenú - agátový med je vodovojasný, so slabým opalizujúcim odtieňom, jedľový medovicový med má tmavú farbu s nazelenalým odtieňom. Pi väčšine kvetových medov prevažujú odtiene žltej farby, ale sú aj výnimky: napríklad gaštanový med je hnedý a pohánkový dokonca tmavohnedý. Medovicové medy majú  sfarbenie červenohnedasté až olivovohnedé.

Hygroskopicita medu

Hygroskopicita je vlastnosť medu prijímať nadmernú vlhkosť z okolia pri nedokonalom uzavretí skladovacích nádob. S vlhkosťou prijíma med, pochopiteľne, aj pachy, preto na skladovanie medu používame len dobre uzatvárateľné obaly, najlepšie zo skla. Ak by med nebol dobre uzatvorený a skladoval sa v prostredí s vyššou vlhkosťou vzduchu, mohol by začať kvasiť a znehodnotil by sa.

Praktické liečivé recepty z medu

Prinášame niekoľko dôkladnejších informácii - predpisov, ako si svojpomocne môžete doma vyrobiť rôzne medové preparáta a ako si môžete aplikovať rôzne liečebné medové kúry:

Po prekonaní choroby, ťažká psychická záťaž

- 500 g kefíru s 1 polievkovou lyžicou medu, 2 lyžičky ovsených vločiek a jedno žltko. Za stáleho miešania dolievame šťavu z 1 citróna, až sa vločky rozplynú. Tento nápoj sa pije vtedy, keď sa cítite vyčerpaný alebo po prekonaní choroby, ale tiež vtedy ak sa pripravujeme na psychockú záťaž, alebo keď sa potrebujeme po strese zregenerovať.

Na poranenie

- 2 kvapky rybieho tuku zmiešame s pol lyžičkou medu. Masť, ktorá vznikla týmto spôsobom, natrieme na gázu a cez noc prikladáme na ranu. Už na druhý deň si môžeme všimnúť ustupujúci zápal. Masť používame kým rana nebude celkom zahojená.

Proti chrípke

Do pohára teplého mlieka pridáme 2 lyžičky medu a na špičku noža trošku masla. Tento nápoj sa  pije niekoľko krát denne.

Na lepšie trávenie

Pohár minerálnej vody zmiešame s 2 lyžičkami ovocného octu a 2 lyžičkami medu. Pijeme hodinu pred každým jdlom alebo ak máme silný pocit hladu.

Pri zápale hrdla

Odporúča sa do prevareného mlieka pridať lyžicu medu a trošku masla.

Popraskaná pokožka na rukách

Med zmiešaný s glycerínom výborne hojí omrznutú a popraskanú pokožku. Popraskanú kožu taktiež dobre hojí masť pripravená so 125 g medu a 2 žĺtkov, do tejto zmesi pridáme mandľový olej.

Na otvorené rany

Na otvorené rany na nohách dávame 2 x denne zábal z medu. Vzhľadom k bolestivému začiatku liečenia sa odporúča podávať lieky na tíšenie bolesti.

Masť s medom si môžete zakúpiť aj v našom internetovom obchode http://www.stolmaj.sk/?39,medová-masť-s-propolisom-22-g

 

 

 

 

 

Peľ

Peľové zrná sú samčie pohlavné bunky vyšších rastlín. Včely ich zbierajú a nosia do úľa na treťom páre nôh v košíčku ako peľovú obnôžku, pri zbere a počas tvorby obnôžky pridávajú k peľovým zrnám výlučky svojich žliaz, čím sa tlmí rast baktérii.

Peľ obsahuje: bielkoviny, aminokyseliny, nukleové kyseliny, cukry, tuky, minerálne látky, organické kyseliny, enzýmy, vitamín A, silice, regulátory, kyrotenoidy, vodu

Peľ môže vyvolávať alergickú reakciu.

Liečivé účinky peľu:

Peľ dobre ovplyvňuje psychiku, upokojuje nervy a znižuje stavy vzrušenia. Jeho konzument sa stáva milým človekom, chápajúcim svoje okolie. Podávanie peľu pri neurózach vyvoláva druh eufórie, pocit zdravia a spokojnosti. Zlepšuje dynamiku ducha, podnikavosť a optimizmus, tak veľmi potrebný, ak chcete v živote niečo dosiahnúť. Peľ zvvyšuje chuť do jedla, preto sa jeho užívanie odporúča chorým ľuďom. Stimuluje fukciu žalúdka. Ľudia s váhovým deficitom získaju rýchle svoju pôvodnú hmotnosť a osoby s nadváhou ju strácajú. U diabetikov znižuje hladinu cukru v krvi a preto sa úspešne používa pri stavoch vyčerpania a stavoch úzkosti.

Podchytených je mnoho prípravkov na zlepšenie zraku, čo sa pripisuje vitamímu A a riboflavinu, ktoré obsahuje peľ. Užívanim peľu  predídeme vypadávaniu vlasov, zlepšuje ich vzhľad ale aj rast. Podporuje prekrvenosť mozgu a zlepšuje schopnosť myslenia.

Peľ sa úspešne používa pri ochoreniach pečene, žlčníka, srdca, pri ochoreniach tráviacej sústavy.

Užívanie peľu

Peľ sa užíva v čerstvom alebo sušenom stave, mletý, zmiešaný s medom, džemom, tvarohom, maslom, margarínom, rozpustený v mlieku, v ovocných šťavách a tiež v kaši z ovsených vločiek. Najhodnotnejší je však čerstvý peľ. Plesnivý peľ sa nesmie v žiadnom prípade užívať, pretože plesne môžu obsahovať vysoko toxické zložky.

Najčatejšie sa peľ užíva v suchom stave alebo s medom 130 g suchého peľu sa zmieša s 1 kg medu - najlepšie med ktorý nám skryštalizuje. Zmes čerstvého peľu s medom, vzhľadom na obsah vody v ňom, sa hodí výlučne na rýchlu spotrebu. Ďalšie uchovanie tejto zmesi môže viesť k jej fermentácii. Táto zmes sa preto musí uchovávať v chladničke. Ak aplikujeme peľovú terapiu, treba peľ užívať denne v priebehu jedného mesiaca. Dve plné lyžičky peľu denne majú vplyv na celkové zlepšenie zdravotného stavu.

Dávkovanie

prvý týždeň 15 g denne ráno nalačno

- druhý týždeň 30 g denne, 15 g pól hodiny pred raňajkami a 15 g pred večerou

- v štvrtom týždni sa užíva tak ako v prvom týždni. Naviac : každý deň ráno na raňajky 1/2 krajca chleba namasteného zmesou medu s peľom. Stačí 8 g peľu denne.

- 1 plná lyžička peľu váži asi 4 g

- 1 plná polievková lyžička peľu váži 15 - 20 g

 

 

 

 

 

Propolis

Propolis je zmes vosku a živíc, ktoré včely zbierajú z rastlín, predovšetkým z kvetných a listových pukov stromov a krov. Propolis produkujú včely na tmelenie rôznych trhlín a otvorov, regulujú ním veľkosť letáča, aby sa ubránili pred sliedivými včelami a chladom. Propolis je živicová hmota, pri izbovej teplote vláčna, v chlade je krehká až drobivá, žltohnedej až tmavo hnedej farby. Propolis má veľmi premenlivé zloženie. Dodnes bolo izolovaných okolo 180 rôznych látok. Je rozpustný v etanole, éteri, glykole a vode - všetky zložky propolisu však nerozpúšťa ani jedno rozpúšťadlo.

Propolisové preparáty a ich zloženie:

Práškový propolis:

Do pomletého propolisu pridáme pomletý peľ a zmiešame s medom. Táto zmes je výborná ako preventívny a terapeutický prostriedok proti ochoreniu dýchacích ciest. Zomletým propolisom môžeme čistiť aj zubné protézy, čím zvvyšujeme ich priľnavosť k ďasnám. Zmes lieči tiež paradentózu.

Propolisová tinktúra:

Propolisová tinktúra je liehový extrakt zo surového propolisu. Pri zmiešaní s vodným roztokom bude biely, pretože viac látok nie je vo vode rozpustná. Tým však nestráca hojivé účinky. V ľudovom liečiteľstve sa užíva vonkajšie alebo vnútorne, denne 1 -3 x 10 až 40 kvapiek, 1 hodinu pred jedením, vo vlažnej tekutine sa pije po dúškoch, je možné tinktúru naniesť na cukor alebo piškótu.

Propolis nemá prísť do styku s kovom, uchovaný v chlade a temnote si uchováva svoje účinky dlhú dobu. Vplyvom veľkého poklesu teploty (uchovaný v chladničke) sa vytvorí v tinktúre usadenina, ktorá tinktúre neublíži. Vo viacerích prípadoch sa rozplynie, ak necháme tinktúru v teple.

Príprava tinktúry:

Do 100 g 80-96% liehu pridáme 20 g pomletého propolisu. Zmes ohrejeme na 30 - 40°C a silne potrasieme. Toto opakujeme 6-7 krát. Odstavený roztok necháme čistiť. Keď je priezračný, opatrne ho zlejeme do čistej fľaštičky.

Použitie propolisovej tinktúry:

- všetky zápaly ktoré vyvolávajú horúčku 3 x denne 30 kvapiek

- ženy v období prechodu 1 x denne 10 kvapiek

- zápal prostaty - veľmi účinný 3 x denne 30 kvapiek

- vysoký krvný tlak 1 x denne 30 kvapiek až do úplného vyliečenia

- angína, zápal hrdla - 40 kvapiek zmiešame s  200 ml teplej vody, pijeme a vyplachujeme niekoľkokrát denne ( piť nalačno)

- pri otlakoch a odreninách - zvlhčíme vatu a prikladáme na bolestivé miesta ( cez noc)

- žalúdočne vredy - nalačno pijeme 40 kvapiek zriedených v 100 ml teplého mlieka

- zápal pokožky - natrieme choré miesta niekoľko krát denne

 - poranenie pri holení - do 100 ml teplej vody dáme 40 - 50 kvapiek a roztokom umývame tvár , natrieme bolestivé miesta

- na vytriezvenie opitému dáme 100 ml studenej vody a 50 kvapiek tinktúry

- pleseň na nohách - natierame postihnuté miesta

- bolesti žalúdka - 100 ml teplej vody a pridáme 50 kvapiek tinktúry - bolesti rýchle ustupujú

- bolesť zubov - vatu namočíme a priložíme na bolestivý zub. Veľmi účinný liek aj na hnisajúce ďasná

- popáleniny 1.stupňa - popáleninu natierame niekoľkokrát denne, proti vzniku mechúrov

- roztok na kŕčové žily - 500 ml vody a 50 kvapiek tinktúry - 5 vrstiev gázy namočíme do roztoku a prikladáme na postihnuté miesto - oviazať obväzom

UPOZORNENIE:

Propolis chráňte pred stykom s kovom. Pred použitím vyskúšajte, či nie ste na propolis alergický. Natrite si predlaktie z vnútornej strany ruky kúsok pokožky. Pokiaľ sa Vám do 24 hodín neukážu vyrážky, môžete ho užívať. Pri dlhodobom užívaní je nutné urobiť krátku prestávku.